Witold Szabłowski ponownie w Sokolnikach

Opowie o historii Rosji od kuchni
2022-01-17 13:21

Gmina Sokolniki i Biblioteka Publiczna Gminy Sokolniki serdecznie zapraszają na spotkanie i rozmowę z Witoldem Szabłowskim, autorem bestsellerowych reportaży. Spotkanie związane jest z promocją najnowszej książki dziennikarza: „Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem”. Ostatnia publikacja wybitnego reportera, to niezwykłe połączenie książki kucharskiej i dobrego reportażu. W takim kraju jak Związek Radziecki propagandzie służyło dosłownie wszystko. Tak więc polityczne były posiłki nie tylko dygnitarzy, ale i zwykłych obywateli. W dzisiejszej Rosji propaganda ma się nadal świetnie, a nad wszystkim władzę sprawuje Władimir Putin, wnuk kucharza Spirydona Putina.

Spotkanie odbędzie się 26 stycznia 2022 r. o godz. 18.00 w gościnnych murach GOKSiT. Udział w spotkaniu jest bezpłatny. Z uwagi na sytuację epidemiologiczną uczestnicy spotkania zobowiązani są do przestrzegania obowiązujących zasad reżimu sanitarnego.

Wydarzenie jest współfinansowane przez Gminę Sokolniki w ramach Kalendarza imprez kulturalnych, sportowych i turystycznych na 2022r.

"Weź pięć kilo ciekawości, pięć – dociekliwości, dziesięć – talentu, przypraw dużą szczyptą historii i podawaj na ciepło: takie danie reporterskie najwyższej próby, czyli Rosję od kuchni, przygotował nam mistrz reportażu Witold Szabłowski. Danie, od którego oderwać się trudno, a przejeść nim nie sposób, tak jest smakowite. Bo jest w nim nieco pieprzu (kucharz Stalina), nieco słodyczy (ciastu drożdżowemu śpiewać należy), trochę piołunu (smak butów w czasie Wielkiego Głodu na Ukrainie) oraz nieuchwytny aromat tego, co duszą rosyjską się zwie."

Krystyna Kurczab-Redlich, dziennikarka i reportażystka, wieloletnia korespondentka w Rosji, autorka filmów dokumentalnych

"Przepraszam, czy zastałam Witka Szabłowskiego? W salonie go już dawno nie ma, ale mówią, że ktoś podobny rozsiadł się w tutejszej kuchni. To Witold Mirosławowicz. Sączy czaczę i z apetytem wgryza się w surową cebulę. Jak on to robi, że nawet do najpilniej strzeżonych w Rosji tajemnic dotrze kuchennymi drzwiami? Skorzysta, rozgości się, napije i naje, a i jeszcze niezauważony wyniesie soczyste historie? Ja się oszukać nie dam, Witka poznaję z daleka. Tylko on przepis na dżem z orzechów potrafi tak smacznie doprawić kłopotami żołądkowymi Lenina."

Barbara Starecka, dziennikarka i podróżniczka

Witold Szabłowski, dziennikarz i reportażysta, autor m.in. „Zabójca z miasta moreli” (Nagroda Dziennikarska Parlamentu Europejskiego, nominacja do Nagrody Literackiej NIKE oraz Literackiej Nagrody Europy Środkowej „Angelus”. Za reportaż „Dom pełen Ukraińców” otrzymał Nagrodę PAP im. Ryszarda Kapuścińskiego, za książkę „Sprawiedliwi zdrajcy. Sąsiedzi z Wołynia” – Nagrodę Newsweeka im. Teresy Torańskiej. Książka Witolda Szabłowskiego pt. “Jak nakarmić dyktatora” zdobyła „kulinarnego Oskara” – nagrodę Best in the World 2021 w kategorii Food Culture i na jej podstawie zostanie nakręcony serial w Hollywood.

BPGS

Galeria

Komentarze

Komentarze publikuje się korzystając z narzędzia Facebooka.
Użytkownik publikuje treść komentarza na własną odpowiedzialność i jest to jego prywatna opinia. Aby zgłosić naruszenie należy kliknąć link „Zgłoś Facebookowi” przy wybranym poście. Regulamin i obowiązujące zasady korzystania z platformy Facebook dostępne pod adresem: https://www.facebook.com/policies
Właściciel i wydawca portalu tugazeta.pl nie odpowiada za treść publikowanych komentarzy.
Aby dodać komentarz musisz w pierwszej kolejności być zalogowany na portalu facebook.com
Jesteś już zalogowany ? Odśwież stronę