Wieprzowina w roli głównej

Relacja ZSCKR
2022-04-06 12:33

ZSCKR w Lututowie na Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Wieprzowina w roli głównej”.

Uczniowie ZSCKR w Lututowie: Kinga Kubiak i Dominik Toboła, uczący się w pierwszej klasie Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, 29.03.2022 r. wzięli udział w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Wieprzowina w roli głównej” przeprowadzonym w ZSCKR w Kowalu. Towarzyszyły im zaproszona wicedyrektor ZSCKR w Lututowie - Beata Górecka i opiekun drużyny nauczycielka przedmiotów gastronomicznych - Marzena Maciejewska.

Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Wydarzenie kulinarne objęte zostało patronatem Wicepremiera i Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Henryka Kowalczyka, Wojewody Kujawsko-Pomorskiego - Mikołaja Bogdanowicza, Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego - Piotra Całbeckiego, Kujawsko-Pomorskiego Kuratora Oświaty - Marka Gralika, Starosty Powiatu Włocławskiego - Romana Gołębiewskiego i Burmistrza Miasta Kowal - Eugeniusza Gołembiewskiego.

Nagrody, oprócz wyżej wymienionych, ufundowali: Agencja Restrukturalizacji i Modernizacji Rolnictwa Oddział w Toruniu, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Bydgoszczy i Bank Spółdzielczy w Kowalu.

Zadaniem każdej drużyny było przygotowanie dwóch porcji potraw z wieprzowiny z losowo przydzielonej części mięsa, według opracowanej przez siebie receptury oraz deski wędlin. Czas przygotowania potraw nie mógł przekroczyć trzech godzin.

Trudnego zadania podjęło się jury pod przewodnictwem Janusza Walczaka, przewodniczącego Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego wraz z jego członkami: Agnieszką Rybarkiewicz – przewodniczącą Rady Rodziców szkoły rolniczej w Kowalu, Grażyną Snopkowską - pracownikiem Urzędu Miasta Kowal oraz Łukaszem Bączykiem – szefem kuchni restauracji „Dziedziniec” we Włocławku, które oceniało przygotowanie przez młodzież potrawy oraz jej aspekty wizualne i smakowe.

Uczestnicy konkursu i opiekunowie mogli obejrzeć w trakcie oczekiwania na wyniki pokaz rozbioru półtuszy rasy złotnickiej i puławskiej. Zostaliśmy poczęstowani przekąską w postaci burgerów z wolno gotowaną wieprzowiną z dodatkiem ziołowych sosów. Mogliśmy również skosztować wybornych wędlin, wyprodukowanych z naturalnych składników, bez konserwantów oraz znakomitych słodkości przygotowanych przez uczniów i nauczycieli zaprzyjaźnionej szkoły resortowej w Kowalu - gospodarza konkursu.

Nasza młodzież znakomicie poradziła sobie z wykonaniem zadania konkursowego, choć dopiero stawia pierwsze kroki na ścieżce kulinarnej przygody zawodowej. Kinga Kubiak i Dominik Toboła otrzymali wyróżnienie za przygotowanie „Policzków wieprzowych z musem z czerwonej kapusty, puree pietruszkowym i a’la kluską leniwą” i zostali uhonorowani nagrodami rzeczowymi i dyplomami.

Wróciliśmy bogatsi o przeżycia kulinarne, ciekawe znajomości, zadowoleni z możliwości wymiany doświadczeń i… z jeszcze większym apetytem na nowe przygody.

Marzena Maciejewska

Komentarze

Komentarze publikuje się korzystając z narzędzia Facebooka.
Użytkownik publikuje treść komentarza na własną odpowiedzialność i jest to jego prywatna opinia. Aby zgłosić naruszenie należy kliknąć link „Zgłoś Facebookowi” przy wybranym poście. Regulamin i obowiązujące zasady korzystania z platformy Facebook dostępne pod adresem: https://www.facebook.com/policies
Właściciel i wydawca portalu tugazeta.pl nie odpowiada za treść publikowanych komentarzy.
Aby dodać komentarz musisz w pierwszej kolejności być zalogowany na portalu facebook.com
Jesteś już zalogowany ? Odśwież stronę