Uczniowie ZSCKR w Lututowie na ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Wieprzowina rasy rodzime w roli głównej”
Dzień 24. maja był pełen emocji i wyzwań kulinarnych, bowiem uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie z technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych stanęli do rywalizacji w ogólnopolskim konkursie kulinarnym. Gospodarzem spotkania był ZSCKR w Kowalu przy współpracy Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej. Patronem tego wydarzenia był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Naszą szkołę w konkursie „Wieprzowina rasy rodzime w roli głównej” reprezentowali: Natalia Tyczka i Dominik Toboła, przygotowani przez opiekuna konkursu, nauczycielkę przedmiotów gastronomicznych - Marzenę Maciejewską. Z wylosowanego elementu kulinarnego – szynki, uczniowie pracując zespołowo wykonali 2 porcje potrawy: „Roladki z szynki podane z pietruszkowym puree, otulone sosem z podgrzybków, z akcentem rabarbarowego chutney i nutą limonki”. Wysoki poziom współzawodnictwa międzyszkolnego sprzyjał wymianie doświadczeń i doskonaleniu kunsztu kulinarnego. Za udział w konkursie otrzymaliśmy wyróżnienie. Dla uczniów ZSCKR w Lututowie na horyzoncie są jeszcze nowe, kolejne wyzwania w tym roku szkolnym i szansa na zaprezentowanie swoich umiejętności i rozwijanie pasji zawodowych. Atrakcją konkursu był rozbiór częściowy tuszy wieprzowej oraz pokaz trybowania udźca wieprzowego oraz lekcja na temat zalet rodzimych ras wieprzowiny złotnickiej i puławskiej.
Konkurs był szczególny, ze względu na wspaniałą organizację i miłą atmosferę. Bowiem zwycięzcami są wszyscy uczniowie, którzy nie bali stanąć się do rywalizacji, pokazać swoją kreatywność i pochwalić się pomysłem zaprezentowania dań z naszych rodzimych polskich ras wieprzowiny.
Marzena Maciejewska