W niedzielny wieczór w restauracji "Na Rogu" w Wieruszowie odbyły się warsztaty połączone z degustacją smaków Hiszpanii.
Warsztaty poprowadził Sebastian Michałczyk, doświadczony szef kuchni, który szlify zdobywał m.in. w wielu znanych polskich hotelach a także uczył się w Walencji. Podczas spotkania w ramach Dnia Kobiet przekazano informacje m.in. jak przygotować wyśmienitą zupę wiejską z chorizo, na czym polega przyrządzenie paelli z owocami morza. Nie zabrakło oczywiście kalmarów, tatara oraz hiszpańskiego wina.
Sebastian Michałczyk pochodzi z powiatu wieluńskiego. Jako kucharz współpracował m.in. przy organizacji oprawy gastronomicznej Euro 2012 oraz 2016. Pracował dla Hotelu Arłamów i Hotelu Prezydent. Podczas swoich zawodowych przygotowań spędził 3 miesiące w Walencji w szkole Altaviana w czasie projektu "Gotuj po Hiszpańsku".
fot. tugazeta.pl i Marek Patyk