11.05.2021r. w Chróścinie ciekawe zajęcia, przybliżające wiedzę na temat pracy pszczelarza, rozpoczęły realizację projektu Stowarzyszenia „Pomocny Dom” „Zawody dziś istniejące, a także te ginące… „,który wpisuje się w działanie Upowszechnianie działań z zakresu kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego w 2021 roku w Gminie Bolesławiec.
Wiadomo, że miód powstaje dzięki pszczołom, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, na czym dokładnie polega praca pszczelarza. To zawód wyjątkowy i bardzo interesujący, a przy tym z zaskakująco długimi tradycjami. Dlatego zajęcia warsztatowe okazały się strzałem w dziesiątkę.
Krótko o pszczołach
Pszczoły żyją na naszej planecie już od 40 milionów lat. Najstarszym dowodem na to, że pierwsi ludzie już w paleolicie wiedzieli, że powstaje on dzięki pszczołom, są malowidła ścienne znalezione w jednej z hiszpańskich jaskiń.
Przedstawiona na rysunkach prehistoryczna ludzka działalność wiązała się zazwyczaj ze zniszczeniem gniazda i zagładą, jednak w końcu człowiek nauczył się czerpać stałe korzyści z pracy pszczół.
Około 500 lat p.n.e narodziło się bartnictwo – zaczęto opracowywać sposoby na to, by hodować pszczoły w dzikich warunkach. Pszczoły produkowały miód przede wszystkim w wydrążonych dziuplach. Dziuple starych, i grubych drzew leśnych, czyli barcie, dostarczały mnóstwo słodkiego specyfiku – ich wydajność była wielokrotnie wyższa niż wydajność późniejszych uli ustawionych na ziemi. Bartnicy musieli wykazać się dużą wiedzą, odwagą, sprytem i zwinnością, dlatego darzono ich powszechnym szacunkiem. W Polsce szczyt rozwoju bartnictwa miał miejsce w XVI i XVII, a za jego schyłek uważa się XIX wiek. Przyczyny zaniknięcia tego zawodu w Polsce to przede wszystkim wzrost popularności cukru uzyskanego z buraka cukrowego oraz większe zapotrzebowanie na drewno, spowodowane rozwojem budownictwa i przemysłu. Barcie zostały zastąpione ulami, którymi zajmowali się i do dziś zajmują pszczelarze.
Podczas spotkania dzieci wsłuchiwały się w opowiadanie Pana Andrzeja i wzbogacały swoją wiedzę o trudnej, ale niezwykle ciekawej pracy pszczelarza. Dowiedziały się ile pszczoła ma oczu, jaka hierarchia panuje w ulu, ile pszczoła żyje lat i o tym, że do pszczół odnosimy się ze szczególnym pietyzmem.
Nie wszyscy wiedzą, że pszczoła jako owad uważana jest za obdarzone niezwykłą inteligencją stworzenie, a jej praca przynosi wiele korzyści środowisku.
Jeden z najstarszych zawodów – zawód pszczelarza wymaga cierpliwości, spokoju, doświadczenia, a przede wszystkim pasji. W czasie prowadzonych w Chróścinie warsztatów dzieci poznały arkana tej profesji, mogły zobaczyć prawdziwe pszczoły, strój pszczelarza i akcesoria do pracy, a przede wszystkim skosztować słodkiego przysmaku, jakim jest miód.
Po przeprowadzonym teście wiedzy uczestnicy spotkania zostali obdarowani przez prowadzącego pałeczkami do nabierania miodu. Aż cieknie ślinka…