Promują polską wieprzowinę

Kulinarne smaki w Chacie Walichnowskiej
2021-12-14 11:10

"Polska Wieprzowina na kulinarnych smakach" zagościła w Restauracji Chaty Walichnowskiej. Na degustację dań i zakąsek zaproszono w czwartkowy wieczór 9 grudnia.

- Można powiedzieć, że jest to wydarzenie o wymiarze ogólnopolskim - mówi Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia "Polska Ekologia". - Od dwóch lat spotykamy się w renomowanych obiektach restauracyjnych, gdzie promujemy polską wieprzowinę, nie tą tanią zachodnią. To polska wieprzowina z niedużych gospodarstw rolnych. Co najważniejsze, ona przetwarzana jest przez naszych masarzy, zakłady mięsne, które mają wieloletnie tradycje i przy tym wszystkim nie oszczędzają, a stawiają na jakość.

Wydarzenie zostało sfinansowanie z Polskiego Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. - Promujemy dobre mięso, dobre potrawy. One w Chacie Walichnowskiej faktycznie były wyśmienite - uważa Zieliński. - Jestem pod wrażeniem jakości, smaku i całej otoczki. To już nasze 18. z cyklu 20 spotkań na terenie całego kraju. Cieszę się, że mieliśmy okazję spotkać się w łódzkiem. Mamy zaproszenie również na przyszły rok. Jestem przekonany, że tak jak dzisiaj wychodzimy z uśmiechami na twarzach, i tak stanie się podczas kolejnych odwiedzin.

Chata Walichnowska ma co w tym roku świętować. Restauracja obchodzi 20-lecie istnienia. - Dziś częstowaliśmy kaszanką w panierce panko na sałacie, z musem śliwkowym z przyprawami korzennymi - opowiada dyrektor Katarzyna Marszałkowska. - Drugie danie to wolno gotowana karkówka w sosie na bazie miejscowych podgrzybków z kluskami śląskimi oraz pieczonym buraczkiem. Na deser nasz flagowy produkt, sernik.

- W ramach przystawki pierwszy raz w życiu miałem okazję spróbować rewelacyjnej kaszanki z malinami i borówką amerykańską - ocenił Krzysztof Zieliński. - Spróbujcie, bo to naprawdę warte grzechu.

/Materiał partnerski/

Komentarze

Komentarze zostały wyłączone.