Ostatki jak w babcinej kuchni

CIESZĘCIN
2021-02-17 14:32

Przedszkolaki z oddziału przedszkolnego przy SP nr 1 w Wieruszowie (budynek szkolny w Cieszęcinie) przez ostatnie miesiące poznawały zwyczaje i rzemiosło wiejskiego życia. Nowe doświadczenia, dobra zabawa i trochę zapomniane smaki tak upływają nam zajęcia w babcinej spiżarni oraz kuchni.

Ostatki były dobrą okazją aby przypomnieć jak wyglądały dawne wiejskie pierzaki. Połączyliśmy je z balem karnawałowym i ostatkowymi wypiekami. Wspólnie zrobiliśmy i upiekliśmy chrusty oraz faworki, które posypane cukrem pudrem umiliły nam czas spędzony razem. Były tańce, przebierańce i wspaniała muzyka. Przy pachnącej kawie, opudrowanych słodkościach i przyśpiewkach darliśmy pierze.

Jakie to cudowne czasy, kiedy to panny i kobiety spotykały się wieczorami, aby drzeć pierze w długie zimowe wieczory, plotkować, pośpiewać a i czasem potańczyć. Wcześniej gospodyni najczęściej piekła pachnący drożdżowiec. I tak darto puch, który wkładano w sypy poduch, pierzyn i poduszek (jaśków czy zosiek pod ucho). Biednie, skromnie, ale wesoło - tak toczyło się życie na wsi. Nasza babcina kuchnia odkrywa to życie - karta po karcie. 

Nina Okoń-Wyder

Komentarze

Komentarze publikuje się korzystając z narzędzia Facebooka.
Użytkownik publikuje treść komentarza na własną odpowiedzialność i jest to jego prywatna opinia. Aby zgłosić naruszenie należy kliknąć link „Zgłoś Facebookowi” przy wybranym poście. Regulamin i obowiązujące zasady korzystania z platformy Facebook dostępne pod adresem: https://www.facebook.com/policies
Właściciel i wydawca portalu tugazeta.pl nie odpowiada za treść publikowanych komentarzy.
Aby dodać komentarz musisz w pierwszej kolejności być zalogowany na portalu facebook.com
Jesteś już zalogowany ? Odśwież stronę