W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie, w ramach obchodów Tygodnia Szefa Kuchni, 23.10.2024 r. odbył się szkolny konkurs kulinarny „Smaki Jesieni”. Uczniowie z klas o profilu gastronomicznym: z technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz z branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz, współzawodniczyli w przygotowaniu trzydaniowego menu: zakąska zimna lub zupa z jesiennych warzyw, danie zasadnicze z zastosowaniem grzybów oraz deser z wykorzystaniem twarogu. Opiekę nad młodzieżą sprawowały nauczycielki Marzena Maciejewska i Weronika Franiak.
Rangę spotkania podniósł wykład pana Artura Gryszkina - profesora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu „Grzyby Na Zdrowie - czyli… dlaczego wszyscy powinniśmy jeść grzyby?”, który odbył się w pięknej jesiennej scenerii świetlicy szkolnej. Dekoracja została przygotowana przy współpracy nauczycielek Beaty Wyczałkowskiej i Agnieszki Zgórskiej. Zachętą dla młodych pasjonatów, biorących udział w zmaganiach konkursowych były słowa nauczyciela akademickiego i fachowca – grzyboznawcy, by „gotować z sercem”.
Zaangażowanie uczniów w pracowni szkolnej obserwowała również pani Katarzyna Marształkowska – właścicielka restauracji „Chata Walichnowska”. Każdy etap pracy był dostrzegany z punktu widzenia doświadczonej restauratorki, a może też przyszłego pracodawcy.
Wiceprezes Rejonowego Banku Spółdzielczego - pani Iwona Kopeć Magda przyglądała się kulturze rywalizacji i emocjom związanym ze sztuką gotowania.
Po degustacji i ocenie potraw przez jury konkursu: Katarzynę Marszałkowską, Iwonę Kopeć Magda, Artura Gryszkina, Barbarę Zadkę – kierownik kształcenia praktycznego oraz dyrektora ZSCKR - Roberta Majchrowicza zostały ogłoszone wyniki.
I miejsce zajęła klasa 2PT: Julia Goraj, Maja Kobyłt, Sandra Skibińska
II miejsce - klasa 4MTP/P: Anna Kamińska, Kinga Kubiak, Angelika Świątek
III miejsce - klasa 5BTP/P: Zuzanna Bednarek, Wiktoria Mak, Małgorzata Piekarska
Podziękowania za udział w konkursie otrzymały: drużyna klasy 1 HTP/P: Wiktoria Gonera, Maria Kowalska, Aleksandra Trzcińska oraz zespół z klasy 2ABB: Beata Derdak, Katarzyna Kobiela oraz Nikola Wesoła.
Dziękujemy przyjaciołom naszej szkoły, szczególnie za uświetnienie spotkania: ekspertowi naukowemu - panu profesorowi Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu za obecność i przekazanie nam wiele cennych rad jak przyrządzać grzyby, aby były najzdrowsze.
Za wsparcie finansowe i ufundowanie nagród dla finalistów: dziękujemy restauracji patronackiej „Chata Walichnowska”, Rejonowemu Bankowi Spółdzielczemu w Lututowie, Radzie Rodziców przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie oraz sponsorowi produktów mleczarskich do wykonania potraw - Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu.
To już III edycja szkolnego konkursu kulinarnego z okazji „Tygodnia Szefa Kuchni”, wydarzenia, które pozwala na wymianę doświadczeń uczniów i szlifowanie ich umiejętności zawodowych, a także zacieśnianie współpracy ze środowiskiem naukowym i firmami patronackimi.
Marzena Maciejewska