29 czerwca Koło Gospodyń Wiejskich w Pieczyskach przeprowadziło międzypokoleniowy blok warsztatów z projektu: Jak smacznie i zdrowo jadali nasi dziadkowie? Seniorzy z KGW Pieczyska przypomnieli najmłodszym mieszkańcom tradycję i dawne zwyczaje. Jak kiedyś na wsi w każdym domu wytwarzano zdrową i nieprzetworzoną żywność z produktów z własnego gospodarstwa. Dzieci i seniorzy wyrabiali masło ze śmietany i robili domowy ser z zsiadłego mleka. Te warsztaty przypomniały niejednemu seniorowi smaki, obrazy i wspomnienia z dzieciństwa! Ta nieprzetworzona, a więc zdrowa własna żywność miała zupełnie inny smak niż ta z dzisiejszych marketów. Główną atrakcją spotkania były jednak ziemniaki prosto z parownika ze swojskim masłem i gzikiem. Warsztaty były też okazją do międzypokoleniowej integracji i dobrej zabawy mieszkańców gminy Wieruszów. Już teraz zapraszamy na jesienne warsztaty z plendzami w roli głównej!
Zadanie zrealizowano z Mikrograntów Wieruszów 2025.To program realizowany wspólnie przez Gminę Wieruszów oraz Centrum Promocji i Rozwoju Inicjatyw Obywatelskich OPUS współfinansowany ze środków Gminy Wieruszów oraz środków Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030
KGW Pieczyska