Grzyby na zdrowie – czyli…dlaczego wszyscy powinniśmy jeść grzyby?

Relacja nadesłana do redakcji
2024-10-29 07:05
Grzyby na zdrowie – czyli…dlaczego wszyscy powinniśmy jeść grzyby?

Z okazji, obchodzonego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie, Tygodnia Szefa Kuchni, 23.10.2024r. odwiedził nas profesor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Artur Gryszkin. Pracownik Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywieniu wygłosił wykład na temat właściwości zdrowotnych grzybów i prawidłowego prowadzenia procesów kulinarnych, tak aby w jak największym stopniu zachowały swoje witalne właściwości. W spotkaniu brali udział uczniowie klas o profilu gastronomicznym. Profesor omówił klasyfikację systematyczną tych organizmów, ich różnorodność występowania, podzielił się z nami najnowszymi faktami naukowymi i znaczeniem medycznym. Kiedyś odkrycie antybiotyku wytwarzanego przez Penicillum stanowiło rewolucję w medycynie i niewątpliwie miało wpływ na bieg historii, dziś mykologia to nadal dziedzina nauki, która pozostawia jeszcze wiele do odkrycia. Dużo dowiedzieliśmy się na temat wartości odżywczych tych leśnych smakołyków i dlaczego warto je spożywać nie tylko ze względu na ich walory smakowe.

Jednocześnie profesor Uniwersytetu Przyrodniczego wskazał nam po jakie grzyby należy sięgać i jakie zasady ostrożności podjąć, aby ustrzec się pomyłek. Dozwolone są do obrotu w Polsce 72 gatunki grzybów jadalnych. Wrocławski grzyboznawca zwrócił uwagę na to, że możemy nie zbierać w ogóle grzybów i kupować je w sklepach. Należy sięgać w lesie tylko po te, które naprawdę znamy, nawet jeśli jest to tylko kilka gatunków. Wskazał, że trzeba zachować szczególną ostrożność i nie schylać się po grzyby, które budzą nasze wątpliwości, nie dotykać ich oraz nie próbować. Można również skorzystać z opinii klasyfikatora grzybów świeżych lub grzyboznawcy, bowiem grzyby takie jak pieczarki, borowiki czy rydze, mają swoich „trujących sobowtórów”. Od fachowca w dziedzinie składu żywności, pracownika Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu dowiedzieliśmy się jak przetwarzać grzyby w kuchni, aby zachować ich cenne substancje biologicznie aktywne i walory smakowo-zapachowe.

Podczas spotkania mogliśmy również oglądać liofilizowane eksponaty grzybów wieloowocnikowych. Uczniowie i nauczyciele zainspirowani wykładem zadawali wiele pytań i mieli ochotę przedłużyć spotkanie, bowiem było ono wyjątkowo atrakcyjne dla młodzieży i przebiegało we wspaniałej atmosferze.

Marzena Maciejewska

Autor:
ZSCKR

Komentarze

Komentarze publikuje się korzystając z narzędzia Facebooka.
Użytkownik publikuje treść komentarza na własną odpowiedzialność i jest to jego prywatna opinia. Aby zgłosić naruszenie należy kliknąć link „Zgłoś Facebookowi” przy wybranym poście. Regulamin i obowiązujące zasady korzystania z platformy Facebook dostępne pod adresem: https://www.facebook.com/policies
Właściciel i wydawca portalu tugazeta.pl nie odpowiada za treść publikowanych komentarzy.
Aby dodać komentarz musisz w pierwszej kolejności być zalogowany na portalu facebook.com
Jesteś już zalogowany ? Odśwież stronę