Zarząd Województwa Łódzkiego uchwałą 16 kwietnia 2024 r. rozstrzygnął pierwszy otwarty konkurs ofert na realizację zadania publicznego Województwa Łódzkiego z zakresu podtrzymywania i upowszechniania tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej w 2024 roku pn. „Propagowanie produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej".
W powiecie wieruszowskim dotacje przyznano dla:
KGW Zygmuntów - 10 tys. zł
KGW Radostów Pierwszy - 10 tys. zł
KGW Walichnowy - 10 tys. zł
KGW Spóle - 9450 zł
KGW Chróścin - 10 tys. zł
KGW Dymki - 10 tys. zł
KGW Mieleszyn - 10 tys. zł
KGW Swoboda - 10 tys. zł
KGW Chobanin - 10 tys. zł
W sumie na konkurs przeznaczono 2 mln zł dla KGW z całego woj. łódzkiego. Celem zadania publicznego jest propagowanie produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej, ze szczególnym uwzględnieniem tradycji środowisk wiejskich, dzięki doposażeniu organizacji w sprzęt i przedmioty niezbędne do kultywowania i przekazywania tradycji kulinarnych.
Niektóre Koła już zdradzają, na co przeznaczą środki: - W ramach projektu zakupimy m.in fontannę do czekolady, grill gastronomiczny oraz wiele innych urządzeń, które przyczynią się do organizacji różnych zadań i projektów kierowanych do naszej społeczności. Dodatkowo odbędą się warsztaty kulinarne dla mieszkańców. To kolejny projekt napisany przez naszą Sylwię. Już dziś zapraszamy do śledzenia naszej strony. Szczegóły niebawem - przekazało KGW Walichnowy.