Po tygodniu od zakiszenia kapusty w beczce uczniowie z Publicznej Szkoły Podstawowej w Żdżarach wypróbowali efekty swojej pracy. Kapusta już nadawała się do spożycia. Dlatego z części tej kapusty przygotowano surówki, które później sami próbowaliśmy. Jednak wcześniej należało obrać, pokroić lub utrzeć warzywa i owoce, w odpowiedniej proporcji je wymieszać, dodać kapusty, odrobinę soli, przyprawy, czasem olej. Każdy osobiście musiał spróbować sił we właściwym obieraniu i krojeniu w paski, krążki, słupki, kostki. Najwięcej zabawy, a zarazem trudności podczas krojenia przysporzyły cebule, jak zwykle wymuszały łzy.
Atrakcją i czymś nowym okazały się zakiszone jabłka. Wszyscy stwierdzili, że wcześniej nie znali takiego smaku, a nawet nie wiedzieli, że jabłka można konserwowano tak jak kapustę – kisić w beczce. Surówki na ,,ostro, kwaśno i słodko’’ przygotowaliśmy również dla rodziców i każdy z uczniów zabrał je do domu.
Piotr Zawada