TYDZIEŃ CHLEBA NA ZAKWASIE

ŁUBNICE
2014-10-25 09:45

W dniach 16-22 października Zespół Szkół im. Armii gen. Andersa w Łubnicach przystąpił do kolejnej  ogólnopolskiej edycji „Tygodnia Chleba w Szkole”. Całość obchodów zorganizowała  Iwona Chadryś wraz z uczniami z kl. III a. Celem Tygodnia Chleba w  łubnickim  gimnazjum było przede wszystkim wyrabianie poczucia szacunku dla chleba, podnoszenie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie oraz zwrócenie uwagi na problem zdrowego chleba, którego ludzie spożywają coraz mniej. Idea promowania chleba najzdrowszego dla człowieka spotkała się  z nadzwyczajnym przyjęciem wśród uczniów gimnazjum w Łubnicach.  Młodzież włączyła się w kampanię  z wielkim  zaangażowaniem i  ochotą. Podczas  obchodów organizatorzy  przedsięwzięcia mocno  uwypuklali dobroczynne właściwości odżywcze chlebów wypiekanych na zakwasie  przy użyciu tradycyjnych metod, bowiem  wybieranie tego typu produktów wpływa na poprawny sposób odżywiania człowieka i ma korzystne oddziaływanie na jego zdrowie.

Wiedzę tą uczniowie zgłębiali  na zajęciach praktycznych  poprzedzających obchody  Tygodnia Chleba. Istotną rolę w realizacji kampanii „ Tydzień Chleba” odegrała wizyta w piekarni. Uczniowie mogli się  dowiedzieć, jak prawidłowo przygotować zakwas na chleb, co zrobić , aby  go nie zepsuć oraz jakich rodzajów mąk używać do jego wypieku. Poznali także sposoby na wzbogacenie smaku chleba. Do uświetnienia Tygodnia Chleba  w Zespole Szkół w Łubnicach przyczyniła się firma z branży piekarniczej  z regionu gminy Łubnice – PIEKARNIA WÓJCIN (Anna i Krzysztof Druszcz), która zorganizowała poczęstunek dla społeczności szkolnej, przekazując szeroki asortyment wypieków. W trakcie całego dnia uczniowie i nauczyciele degustowali wypieki z piekarni oraz  wytwory sporządzone przez uczniów- pączki, omlety, ciasto. Największą popularnością wśród dzieci cieszył się  prawdziwy chleb z przepysznym swojskim smalcem i ogórki konserwowe. Organizatorzy kierują  w stronę Anny i Krzysztofa Druszcz - ,,PIEKARNIA WÓJCIN” szczególne podziękowania.

Ponadto  podziękowania  należą się : Stowarzyszeniu Gospodyń z Kolonii Dzietrzkowice (Urszuli Kusiek) oraz Stowarzyszeniu Gospodyń z Dzietrzkowic ( Henryce Olek, Annie Nowak) za udostępnienie strojów ludowych. Akcja „ Tydzień Chleba” wyposażyła uczniów, a poprzez nich także ich rodziny w podstawową wiedzę dotyczącą chleba. Tak żywa reakcja potwierdza, że  problem chleba jest bardzo istotny i bliski większości z nas. Młodzież wraz z opiekunem Iwoną Chadryś  jest pewna,  że kampania „Tydzień  Chleba na Zakwasie” podniesie świadomość całej społeczności szkolnej na temat walorów pieczywa przygotowanego na zakwasie i  ma nadzieję  na stałe zagoszczenie  w kalendarzu imprez  szkoły w Łubnicach.

Tekst: Alicja Chadryś    Foto:  Piotr Piekielny

Komentarze

Komentarze publikuje się korzystając z narzędzia Facebooka.
Użytkownik publikuje treść komentarza na własną odpowiedzialność i jest to jego prywatna opinia. Aby zgłosić naruszenie należy kliknąć link „Zgłoś Facebookowi” przy wybranym poście. Regulamin i obowiązujące zasady korzystania z platformy Facebook dostępne pod adresem: https://www.facebook.com/policies
Właściciel i wydawca portalu tugazeta.pl nie odpowiada za treść publikowanych komentarzy.
Aby dodać komentarz musisz w pierwszej kolejności być zalogowany na portalu facebook.com
Jesteś już zalogowany ? Odśwież stronę