Dożynki i Dzień Edukacji Narodowej w Zespole Szkół Rolniczych w Lututowie
Połowa października to dla społeczności Zespołu Szkół Rolniczych w Lututowie czas wyjątkowy. Zgodnie z wieloletnią tradycją właśnie wtedy w szkole odbywają się dożynki. W tym roku uroczystość dożynkowa odbyła się 16-go października i została połączona z obchodami Dnia Edukacji Narodowej. Uroczystość uświetniło swoją obecnością wielu znamienitych gości z Przewodniczącym Rady Powiatu Wieruszowskiego, panem Andrzejem Żórawiem oraz wicestarostą wieruszowskim, panem Mirosławem Urbasiem na czele. Przedstawiciele organu prowadzącego z szacunkiem wypowiadali się o kultywowaniu tradycji dożynkowej, a pracownikom szkoły złożyli stosowne życzenia z okazji DEN. Samorządowcy wręczyli również nagrody starosty wieruszowskiego, które otrzymali: Dyrektor Szkoły- Grażyna Boryczka oraz Anna Sztajer – nauczyciel matematyki.
Życzenia nauczycielom złożył również pan Marian Fita Prezes Rejonowego Banku Spółdzielczego w Lututowie i jednocześnie absolwent lututowskiego technikum. Pan Prezes opowiadał o doskonałych relacjach między sąsiadującymi ze sobą instytucjami. Z dużym szacunkiem
o pracy rolników i nauczycieli wypowiadał się także Wojciech Gregorczyk Dyrektor Krajowego Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie. Z instytucją tą lututowska szkoła podjęła owocną współpracę.
Na uroczystość przybyli również: przedstawiciele władz gminy Lututów, radni powiatowi, wywodzący się z gminy Lututów, księża lututowskiej parafii, dyrektorzy zaprzyjaźnionych placówek kulturalnych i oświatowych z terenu Lututowa oraz, witani gorąco, emerytowani nauczyciele
i pracownicy szkoły.
Podczas obchodów nie zabrakło charakterystycznych dla dożynek elementów takich jak: korowód, przekazanie chleba Starościnie (rolę tę sprawowała pani Dyrektor Szkoły), poczęstunek chlebem i miodem czy ofiarowanie chlebów gościom. Nad przebiegiem uroczystości czuwały organizatorki: Agnieszka Szewczyk i Beata Wyczałkowska. Dużą atrakcją dla zebranych był także pokaz pracy sprzętu rolniczego marki Kubota.
Kultywowanie dożynkowych tradycji to doskonały sposób na wdrażanie młodzieży do kultury naszego regionu, a także oddanie szacunku trudnej i często niedocenianej pracy rolnika.
Robert Majchrowicz