Obecnie coraz bardziej interesujemy się ekologią i zdrowym odżywianiem. Częściej mówi się o zdrowej żywności, ziołach, zdrowiu i ekologii.Zioła, ekologiczna żywność, to produkty o bardzo wysokiej wartości odżywczej, często wielokrotnie przewyższającej inne artykuły spożywcze. Są bombą witaminową, mają w sobie też ogrom składników mineralnych, substancji bioaktywnych, enzymów oraz aminokwasów. Czy warto spożywać ekologiczną żywność? Właśnie na terenie gminy Łubnice zorganizowany został przez pracownika ŁODR Krystynę Czernecką kurs zielarski dla gospodyń w ramach projektu „Czas na Eko-zawód”. Tematyka jego to farmakognozja, surowce i postacie leku zielarskiego, aromaterapia oraz apitoterapia. Są to nowe tematy… a zarazem bardzo interesujące.Uczestniczki wiedzą już, że warto korzystać z dóbr natury, jakimi są zioła, dodatkowo poznane produkty jak miód, siemię lniane! Bogaty skład odżywczy tych produktów wpływa na nasz organizm wzmacniająco, regenerująco oraz kojąco. Uczestniczki to gospodynie , które są ubezpieczone w KRUS. Zdobyta wiedza może być przydatna w poszukiwaniu alternatywnych źródeł dochodu a rodziny gospodyń mogą być pewne, że wiele lekarstw z apteczki domowej zostanie zastąpione właśnie tymi darami natury. Kurs realizowany był w gospodarstwie agroturystycznym „NA NOWINACH”.