24 lutego w Łodzi odbył się Finał V Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Jem smacznie, zdrowo i kolorowo”, organizowanego przez Wojewódzką Stację Sanitarno - Epidemiologiczną. Głównym celem konkursu było propagowanie idei zdrowego stylu życia, w tym racjonalnego odżywiania.
W finale rywalizowało 14 dwuosobowych zespołów. Każdy zespół przygotowywał danie obiadowe na bazie białego mięsa lub ryby, opracowane według własnej receptury. Wcześniej należało przygotować ulotkę informacyjną zawierającą przepis, wartości odżywcze i kaloryczne posiłku oraz uzasadnienie znaczenia przygotowanej potrawy dla zachowania zdrowia.
Powiat wieruszowski reprezentował zespół Gimnazjum im. Jana Pawła II w Galewicach. Uczennice klasy III b Aleksandra Korta i Natalia Narożna nie dały szansy konkurentom, zdobywając I miejsce w województwie.
Dziewczyny przygotowały danie główne, złożone z fileta drobiowego nadziewanego szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozarellą, cukinii faszerowanej kaszą jaglaną z papryką i porem, puree z zielonego groszku oraz surówki z rukoli, pomidorów koktajlowych, mango i prażonego słonecznika.
Zadaniem konkursowym była również dekoracja stołu. Zarówno przygotowane danie, sposób wykonania, estetyka podania, aranżacja stołu oraz profesjonalny strój gimnazjalistek z Galewic złożyły się na sukces i czołowe miejsce w województwie.
Zwycięstwo oraz atrakcyjne nagrody – tablety, są powodem dumy i radości Natalii i Oli.
Katarzyna Spólna - opiekun